Verhuizing van meer dan 50.000 eeuwenoude boeken naar het Rijksarchief (Verhuizing bibliotheek Sint-Bernardusabdij – Bornem)

De Sint-Bernardusabdij in Bornem is een historisch gebouw uit de 17e eeuw dat onder meer een oude bibliotheek herbergt. De verzameling boeken in die bibliotheek is van onschatbare erfgoedwaarde en bevat zelfs handschriften met miniatuurtekeningen uit de 13e eeuw. Omdat de abdijbibliotheek uit haar voegen barstte en de ventilatie te wensen overliet, wordt het volledige pand gerestaureerd.

Vooraleer de renovatiewerken van start konden gaan, moesten de meer dan 50.000 boeken verhuizen naar het Rijksarchief in Beveren waar ze enkele jaren bewaard zullen worden. Archivaris van de gemeente Bornem Gert Van Kerckhoven kreeg daarbij hulp van 20 vrijwilligers: “Het enthousiasme van vrijwilligers is zeer groot maar ik was me ook bewust van de gevaren en risico’s die een grote verhuis met zich meebrengt. Zowel voor de vrijwilligers als de eeuwenoude boeken. Een collega uit het Aartsbisschoppelijk Archief in Gent raadde me daarom aan om contact op te nemen met Vervaet Verhuis uit Aalter. Die verhuisfirma heeft ervaring met het uitvoeren van bibliotheekverhuizen voor het bisdom, zoals een verhuis vanuit Brussel naar het Vaticaan in Rome.”

Bescherming van de historische trap en vloer

We bezochten de abdij in Bornem om een correcte inschatting te maken van de hoeveelheid werk, eventuele hindernissen en het verhuismateriaal dat we moesten voorzien. We bezorgden de vrijwilligers voldoende verhuismateriaal zoals meubelhondjes om alle dozen klaar te zetten voor de eigenlijke verhuizing.

Gert Van Kerckhoven: “We deden zo veel mogelijk zelf, zoals het ordenen van de rekken en het klaarzetten van de geladen meubelhondjes. Vervaet Verhuis ondersteunde ons van in het begin om dat gestructureerd aan te pakken. Ze beschermden ook de vloer en de trap met beschermend karton tegen eventuele schade van rijdende karretjes. Je merkte aan alles dat ze veel ervaring hebben met dit soort projecten.”

Rustende boeken mogen niet schrikken

Het spreekt voor zich dat boeken die honderden jaren oud zijn met voorzichtigheid behandeld moeten worden. Boeken die al die jaren ‘rusten’, mag je niet zomaar in een bak gooien of blootstellen aan de buitenlucht. Om de risico’s te beperken, zorgden we ervoor dat de dozen snel op hun nieuwe bestemming in het beschermd Rijksarchief in Beveren stonden.

Gert Van Kerckhoven: “Boeken kunnen schrikken van plotse klimatologische veranderingen. Een verandering in temperatuur of luchtvochtigheid kan al voldoende zijn om oude boeken onherroepelijk te beschadigen. Vervaet Verhuis hield daar rekening mee door de verhuisperiode zo kort mogelijk te maken. Dankzij hun gestructureerde voorbereiding werden de 1.350 dozen vlot in- en uitgeladen.”

De verhuis in Bornem haalde ook het regionale nieuws

Foto: De verhuismedewerkers laden de eeuwenoude boeken met de grootste zorg in de de verhuiswagen.

Vraag een offerte voor uw bibliotheekverhuis

"Vervaet Verhuis ondersteunde ons van in het begin om het hele project gestructureerd aan te pakken. Ze beschermden ook de oude vloer en trap tegen eventuele schade van rijdende karretjes. Je merkte aan alles dat ze veel ervaring hebben met dit soort projecten."

Gert Van Kerckhoven
Gemeente Bornem