Verhuis van 3 kunstbibliotheken naar de nieuwe Kunstenbibliotheek aan de Bijloke (Gent)

  • Aanleveren van gespecialiseerde meterbakken
  • Verhuis van boekencollecties van KASK, S.M.A.K. en Design museum Gent
  • Aanvraag vergunning om te laden in centrum Gent
  • Bescherming van het unieke meubilair in de nieuwe Kunstenbibliotheek tijdens het lossen

In 2012 ging een ambitieus project van start in Gent. Verschillende culturele instellingen - waaronder het S.M.A.K., het Design museum Gent, het KASK, de Gentse Gidsen en het HISK - sloegen de handen in elkaar om hun bibliotheken en archieven samen te brengen op 1 plaats. Zo vinden bezoekers sneller wat ze nodig hebben in een gecentraliseerde Kunstenbibliotheek, in een gerenoveerd historisch pand aan de Bijloke in Gent.

De bibliothecaris van het KASK, Suzy Castermans, kijkt terug op een jarenlange voorbereiding: “We spreken hier niet zomaar over een hoop boeken samenbrengen. Niet elke bibliotheek werkte volgens hetzelfde plaatsingsysteem. We integreerden de meeste collecties, maar andere collecties moesten dan weer gescheiden blijven. Een huzarenstukje.

Een bibliotheek met kunstboeken is voor verhuizers altijd een uitdaging

Suzy Castermans:We kennen Vervaet Verhuis goed omdat ze met de School of Arts samenwerken in het kader van een raamcontract. Maar ook via onze collega’s van Universiteit Gent, die al enkele keren een beroep op hun verhuisdienst deden, hoorden we dat ze de geknipte partij zijn voor uitdagende bibliotheekverhuizingen. Aangezien we jarenlang voorbereid hadden, kozen we voor een verhuispartner die de complexiteit van dit project aankon. Vervaet Verhuis toonde zich op alle vlakken als de meest ervaren partij.

Voor verhuizers is een bibliotheek met kunstboeken altijd een buitenbeentje. Het formaat van de boeken is zelden standaard. Een naslagwerk over schilderkunst heeft niet dezelfde afmetingen als een gewone roman bijvoorbeeld. Daarom passen die niet zomaar in elk rek, laat staan in standaard verhuisdozen.

Suzy Castermans:Vervaet Verhuis bood ons gespecialiseerde meterbakken aan waarmee we onze boeken mooi gestructureerd konden inpakken. Vervaet Verhuis gaf ons ook advies over hoe we de collecties best verpakten met het zicht op de samensmelting van de verschillende collecties. Er zijn niet veel verhuisbedrijven die over voldoende ervaring, kennis én gespecialiseerd verhuismateriaal beschikken om een grootschalige bibliotheekverhuis aan te kunnen.

Bescherming van designmeubilair op maat van de bibliotheek

De collecties lagen verspreid over verschillende bibliotheken in het centrum van Gent. De verhuizers van Vervaet Verhuis waren verantwoordelijk voor de verhuizing van 3 verschillende bibliotheken en kregen daarvoor 7 dagen tijd, verspreid over enkele weken.

Suzy Castermans: De nieuwe Kunstenbibliotheek is geen gewoon gebouw. Het bestaat uit 3 verdiepingen en werd volledig ingericht met op maat gemaakte meubels. We hadden weinig marge om alle boeken optimaal te plaatsen in de rekken. De verhuizers van Vervaet Verhuis hebben gelukkig al duizenden meters boeken geplaatst in bibliotheken over heel Vlaanderen. Ze dachten actief met ons mee om de boeken zo goed mogelijk te structureren. Qua communicatie en hulpvaardigheid krijgen ze van ons een pluim.

Vooraleer de verhuizers de meterbakken naar binnen droegen, beschermden ze het unieke meubilair met hoekbescherming en tetrakarton. Dat was nodig, want het historisch pand werd in de tijd niet gebouwd met als doel een bibliotheek te herbergen. De vele hoeken en het designmeubilair beperkten de bewegingsvrijheid om grote meterbakken op hun plaats te zetten. De bescherming was daarom een extra voorzorgsmaatregel om het nieuwe meubilair en de rekken te beveiligen tegen fysieke schade. 

Bekijk nog enkele foto’s van de verhuis van de Kunstenbibliotheek:

Vraag een offerte voor uw verhuis

Aangezien we jarenlang voorbereid hadden, kozen we voor een verhuispartner die de complexiteit van dit project aankon.

Suzy Castermans
Kunstenbibliotheek Gent