Vervaet Verhuis haalt als eerste Belgisch verhuisbedrijf prestigieus veiligheidscertificaat VCA** binnen

Door Kurt Van Synghel op 22 dec 2017

We zijn trots om te mogen laten weten dat DNV GL Business Assurance ons officieel het VCA**-certificaat toekent. We beschikken al enkele jaren over het VCA*-certificaat (met 1 ster) maar wilden de lat nog hoger leggen. Veiligheid en gezondheid zijn namelijk onze absolute topprioriteit.

We laten Ludo Maeghe, preventieadviseur van de externe preventiedienst Securex aan het woord. Hij heeft de voorbije 5 jaar ons bedrijf, samen met anderen, hierin begeleid. Op 22 december gaf zijn collega-ergonoom bij ons een opleiding over het correct hanteren van lasten en optillen van voorwerpen.

Uniek voor een Belgisch verhuisbedrijf

Ludo Maeghe: “Ik durf zeggen dat een VCA**-certificaat voor een Belgisch verhuisbedrijf uniek is. Al vanaf de eerste dag dat ik hier langskwam, zag ik dat veiligheid en gezondheid hier heel belangrijk zijn. Doorheen de tijd hebben we dit breder en dieper uitgewerkt. Verhuizers hebben ondertussen allemaal een basisopleiding EHBO gekregen, weten perfect hoe ze een lift of ander verhuismateriaal moeten bedienen, kennen de werking van brandblusmiddelen en weten sinds de recente opleiding ook hoe ze kunnen tillen zonder de rug te sterk te belasten.”

Verhuizers bewust leren omgaan met elk risico

Ludo Maeghe: “Er bestaat geen technische oplossing voor elk risico. Denk maar aan rugklachten. Vervaet Verhuis beschikt over een groot arsenaal hulpmiddelen zoals karretjes, liftjes en ander gespecialiseerd verhuismateriaal. Deze kan je echter niet altijd overal gebruiken en het tillen van voorwerpen zal altijd bij de job van verhuizers horen. Je kan dus nooit alle risico’s uitsluiten. Wij noemen dat in vakjargon een ‘restrisico’. Ze leerden correct inschatten wat verkeerd kan gaan en hoe ze elke situatie op een verantwoorde manier kunnen aanpakken.”

“Tijdens de recente opleiding over ergonomie leerden we de verhuizers hoe hun rug precies in elkaar zit en hoe rugblessures zoals lumbago’ of hernia’s ontstaan. We stimuleren hen om aandacht te hebben voor hun houding en om daar in elke situatie bewust mee om te gaan.”

VCA** motiveert ons om nog beter te doen

Ludo Maeghe: “Het VCA**-certificaat krijg je niet voor eeuwig. Bedrijven met het certificaat worden regelmatig doorgelicht. We zijn heel blij met deze VCA**, maar weten ook dat dit slechtst een begin is. De verhuizers van Vervaet Verhuis hebben de opdracht om de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften elke dag toe te passen. Elk personeelslid en elk team wil zich daar maximaal voor inzetten”

Lees ook: